Naročanje na presejalno kolonoskopijo

V laboratoriju Programa Svit smo pregledali oba prispela vzorca vašega blata. Ker je bil izvid laboratorijske preiskave na prikrito krvavitev v blatu pozitiven, je potreben pregled debelega črevesa. Najprimernejša preiskava je kolonoskopija.

Pozitiven izvid analize pomeni, da je v vzorcih vašega blata sled krvi. To še ne pomeni, da imate raka na debelem črevesu ali danki. Večina ljudi s pozitivnim izvidom nima raka. Izvid pomeni le, da se v vašem črevesju mogoče dogajalo spremembe, ki so krvavitve povzročile, zato jih je treba natančneje raziskati. Svetujemo vam, da opravite kolonoskopijo.

O pozitivnem izvidu laboratorijske preiskave na prikrito krvavitev v vašem blatu smo obvestili tudi vašega izbranega osebnega zdravnika. Prosimo vas, da svojega izbranega osebnega zdravnika obiščete najpozneje v enem tednu, potem ko ste prejeli pismo o izvidih laboratorijskih preiskav.

Pred obiskom zdravnika:

- Še enkrat skrbno preberite navodila v dopisu, s katerim sva vas obvestili o izvidu laboratorijske preiskave blata. Dopis skupaj z vsemi prilogami vzemite s seboj k zdravniku.

- Vprašalnik, ki smo vam ga poslali, izpolnite v tistem delu, ki se nanaša na zdravstveno preteklost (anamnezo) vaše družine. Če podatkov ne poznate natančno, se o njih pozanimajte v pristojni zdravstveni ustanovi. Ostale rubrike vprašalnika bo skupaj z vami izpolnil vaš osebni zdravnik.

- Uredite si potrdilo o zdravstvenem zavarovanju.

- Pripravite si spisek vseh zdravil, ki jih jemljete zaradi drugih zdravstvenih težav.

- Zberite vse izvide, ki se nanašajo na vaše zdravstveno stanje v zadnjem času – vaš zdravnik jih bo morda potreboval.

- Pripravite si vprašanja, ki se vam zastavljajo o poteku preiskave, da jih boste zastavili svojemu zdravniku.

Obisk pri izbranem osebnem zdravniku

Vaš osebni zdravnik bo spremljal ves potek preiskav in vašega zdravljenja. Najprej se bo z vami temeljito pogovoril in opravil splošni pregled ter ugotovil, ali je vaše zdravstveno stanje tako, da lahko opravimo kolonoskopijo.

Morda bo pred kolonoskopijo treba spremeniti način jemanja zdravil, ker bi lahko vplivala na pretek preiskave (zlasti zdravila proti strjevanju krvi). Zdravniku natančno povejte katera zdravila jemljete. Zdravil ne opuščajte sami, ravnajte izključno po zdravnikovih navodilih.

Če ste bolnik s

- sladkorno boleznijo,

- ledvično boleznijo,

- srčno boleznijo,

- pljučno boleznijo,

- zvišanim pritiskom

- hemofilijo,

- epilepsijo,

- drugo kronično bolezen

se morate o opravljanju kolonoskopije še posebej podrobno posvetovati s svojim zdravnikom. Ta vam bo svetoval, kako pred pregledom jemati zdravila, ki jih potrebujete zaradi ostalih zdravstvenih težav.

Če bo vaše zdravje dopuščalo, vam bo zdravnik napisal napotnico za kolonoskopijo, podpisal priloženi recept za Moviprep, dal vsa potrebna navodila in skupaj z vami izpolnil priloženi vprašalnik, ki ga boste ob kolonoskopiji izročili zdravniku specialistu. Sredstvo za čiščenje črevesa boste v lekarni dobili brezplačno. Prosimo vas, da imate ob kolonoskopiji s seboj vse izvide, ki vam jih bo izročil vaš osebni izbrani zdravnik, še posebno pa so pomembni izvidi kolonoskopij, če ste na tej preiskavi že kdaj bili. Če bo vaš osebni izbrani zdravnik ocenil, da zaradi vašega stanja trenutno kolonoskopija za vas ni primerna, bo skupaj z vami določil, kako ravnati, pri tem pa se bo mogoče posvetoval s specialistom za bolezni prebavil.

Ker ste vključeni v program Svit, bo za vas kolonoskopski pregled organiziral Program Svit v dogovoru z vami in vašim osebnim zdravnikom. Prosimo vas, da nas takoj po obisku svojega osebnega izbranega zdravnika pokličete skupaj z medicinsko sestro ali sami na telefonsko številko 01/62 04 522, in sicer med 9. in 14. uro, da se bomo dogovorili o času in kraju kolonoskopije, ki vam najbolj ustreza. Lahko se oglasite tudi po elektronski pošti na naslov svit@nijz.si ali nam pošljete telefaks na številko  01/62 04 529. Po pošti vam bomo nato poslali obvestilo s točnim datumom in uro preiskave ter z naslovom ambulante, v kateri boste preiskavo opravili. Kolonoskopijo boste lahko opravili v enem izmed 24 pooblaščenih centrov v Sloveniji. Prosimo vas, da nas pokličete tudi, če bo zdravnik presodil, da zaradi vašega zdravstvenega stanja trenutno kolonoskopija za vas ni najprimernejša.