Kako izpolniti Izjavo o sodelovanju

Prejeli ste Izjavo o prostovoljnem sodelovanju v Programu Svit, ki jo podrobno preberite in izpolnjeno vrnite. Najpozneje v tednu dni, v priloženi kuverti.

Če se vam pri izpolnjevanju Izjave pojavijo vprašanja ali niste prepričani, kako bi odgovorili na vprašanje, pokličite v Klicni center Svit (01 620 45 21), nam pišite na info@program-svit.si ali pa za nasvet vprašajte v ambulanti svojega izbranega osebnega zdravnika.

Izjava o prostovoljnem sodelovanju je sestavljena iz dveh delov in sicer vas v prvem delu sprašujemo o vaših kontaktnih podatkih, v drugem delu pa o vaših morebitnih preteklih diagnozah.

Vaši odgovori na drugi del Izjave o prostovoljnem sodelovanju v Programu Svit bodo definirali kako se vas bo vodilo v Programu Svit, zato je pomembno, da natančno in pravilno odgovorite na vsa vprašanja.

Prvo vprašanje se glasi: Ali ste v preteklosti opravili preiskavo celotnega debelega črevesa in danke (kolonoskopijo), na katero ste se pripravili s čiščenjem črevesa?

Če je vaš odgovor DA, bodite pozorni,

-          da zapišete okvirni datum zadnje kolonoskopije (mesec in leto) ter

-          odgovorite na podvprašanja.

Pri odgovoru na zgornje vprašanje bodite pozorni, da je kolonoskopija preiskava, s katero zdravnik specialist s pomočjo za mezinec debele, upogljive cevke opravi pregled notranjosti celotnega debelega črevesa in danke in ne odvzem vzorca blata, ki ga opravite sami.

Več o kolonoskopiji si lahko preberete tukaj

Če ste v zadnjih treh letih opravili kolonoskopijo in je bil izvid normalen, vas bomo v Program Svit povabili čez dve leti. Normalen izvid pomeni, da med kolonoskopijo ni bil odkrit rak na debelem črevesu ali danki, ulcerozni kolitis, Crohnova bolezen ali polip (adenom).

Podvprašanja se glasijo :

a)      Odkrili so ulcerozni kolitis ali Chronovo bolezen

b)      Odstranili so polipe

(Pri odgovarjanju na to vprašanje bodite pozorni, da ne zamenjate hemeroidov ali zlate žile s polipi (adenomi). Polipi (adenomi) so izrastki na sluznici črevesja in pomenijo predstopnjo raka. Pri polipih (adenomih) je pomembna tudi velikost, število in vrsta spremembe).

c)       Odkrili so raka na debelem črevesu ali danki

d)      Zaradi bolezenskih sprememb, navedenih v točkah a, b ali c opravljate redne kontrole pri zdravniku

(V kolikor imate eno od zgoraj naštetih bolezni verjetno že opravljate redne kontrole pri zdravniku specialistu. Bodite pozorni, da obkrožite odgovor DA, če te kontrole opravljate. V kolikor imate kontrolo svetovano v prihodnosti prav tako označite odgovor DA in se preiskave vsekakor udeležite kot vam je bilo svetovano.)

Če imate katero od zgoraj navedenih bolezni in zaradi tega že opravljate redne kontrole pri zdravniku specialistu, vas v presejalni Program Svit ne bomo vključili, saj vaši zdravniki že ustrezno skrbijo za vaše zdravje. Priporočamo vam, da redne kontrole nadaljujete.

Pazite, da se boste na koncu tudi lastnoročno podpisali in zapisali datum, ko ste izjavo izpolnjevali. Le s podpisano in odposlano izjavo boste uspešno  sodelovali v Programu Svit.

Z vašim podpisom zagotavljate, da ste seznanjeni z namenom in postopki državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki in da želite sodelovati v programu. S podpisom izkazujete, da ste razumeli, da je vaše sodelovanje v programu Svit prostovoljno in da lahko iz programa kadarkoli izstopite, čeprav ste že privolili v sodelovanje. Strinjate se tudi, da vam z navadno pošto pošiljamo obvestila glede vašega sodelovanja na naslov, ki ste ga navedli.

Če se vam pri izpolnjevanju Izjave še vedno pojavijo vprašanja ali niste prepričani kako bi odgovorili na vprašanje pokličite v Klicni center Svit (01 620 45 21), nam pišite na elektronski naslov info@program-svit.si ali pa za nasvet vprašajte v ambulanti svojega izbranega osebnega zdravnika.