Izobraževalni moduli

 • Raziskovanje črevesja
 • Odkrivanje in odstranjevanje polipov
 • Raziskovanje črevesja


  Ko jemo, hrana potuje po požiralniku v želodec in nato v tanko črevo, kjer se absorbira večina hranljivih snovi iz hrane.

   

  Debelo črevo je približno 1,5 metra dolga cev, ki povezuje tanko črevo z danko in zadnjikom. Začne se s slepim črevesom na spodnji desni strani trebušne votline ter poteka najprej navzgor do spodnje strani reber, nato pa prečno na levo stran telesa in navzdol do medenice. Debelo črevo je široko približno 3 centimetre in ima mnogo pomembnih vlog v našem telesu, med drugim shranjevanje in izločanje odpadnih snovi iz telesa.

   

  V debelem črevesu se lahko pojavi vrsta težav, med katerimi so tudi polipi ter rak. Polipi se pogosto pojavijo v debelem črevesu, vendar so običajno benigni, kar pomeni, da se ne širijo v preostale dele telesa. Običajno ne povzročajo nobenih težav. Kljub temu je zelo pomembno, da jih odkrijemo ter odstranimo, saj skozi leta lahko zrastejo in postanejo maligni. Čeprav večina polipov nikoli ne postane maligna, je dejstvo, da rak na debelem črevesu ali danki največkrat nastane prav iz sprva majhnih in benignih polipov. Po podatkih Registra raka Slovenije za leto 2012 je rak  debelega čevesa in danke drugi najpogostejši rak med moškimi in ženskami v Sloveniji. Za njim največkrat zbolijo osebe, ki so starejše od 50 let.

   

  Za pregled debelega črevesa in danke se uporablja več metod, med vsemi najbolj natančna in najbolj zanesljiva pa je kolonoskopija. Med kolonoskopijo gastroenterolog črevo pregleda s kolonoskopom. To je za prst debela in približno 1,5 metra dolga upogljiva cev, ki ima na koncu lučko ter optična vlakna, ki projecirajo sliko na ekran. S kolonoskopom lahko zdravnik pregleda celotno debelo črevo. Če pri preiskavi odkrije polipe, jih lahko s kolonoskopom istočasno odstrani ali odščipne majhen del tkiva, opravi biopsijo za nadaljnjo mikroskopsko preiskavo, s katero lahko odkrijejo morebitno vnetje ali maligne celice.

 • Odkrivanje in odstranjevanje polipov

   

  Pri kolonoskopiji lahko ne le odkrijemo polipe, ampak jih tudi odstranimo. Metoda odstanjevanja polipov je odvisna od vrste polipa. Nekateri polipi iz stene črevesa zrastejo na peclju – take polipe imenujemo pecljati polipi. Gastroenterolog tak polip odstrani s kovinsko zanko, ki jo ovije okoli polipa. Skoznjo nato steče blag električni tok, ki odreže polip čim bližje črevesni steni. Polip se tako odstrani iz črevesa in se ga pošlje na nadaljnjo patohistološko preiskavo. Če se pojavijo ploščati polipi, ki se nahajajo blizu površine črevesne stene, jih lahko odstranimo z zanko, vendar je potrebno pod njih vbrizgati tekočino, ki polip dvigne stran od črevesne stene. Šele nato ga lahko ovijemo z zanko in varno odstranimo.

   

  Polipi so običajno benigni, vendar predstavljajo večje tveganje, da se iz njih razvije rak na debelem črevesu in danki. Z odstranitvijo polipa preprečimo morebiten nastanek raka.