Pred kolonoskopijo

Kako se pripravimo na kolonoskopijo?

Če ste vključeni v Program Svit, vam bomo pri organizaciji preiskave pomagali na centru Svit. V pripravo na kolonoskopijo in morebitno nadaljnje zdravljenje bo vključen tudi vaš osebni zdravnik.

Pred preiskavo boste obiskali svojega osebnega zdravnika, ki se bo z vami temeljito pogovoril, opravil splošni pregled in ugotovil, če je vaše zdravstveno stanje primerno za kolonoskopsko preiskavo.

• Obisk zdravnika

Pred obiskom zdravnika še enkrat preberite navodila v dopisu, s katerim smo vas obvestili. Dopis skupaj z vsemi prilogami vzemite s seboj k zdravniku. V vprašalniku, ki smo vam ga poslali, izpolnite del, ki se nanaša na zdravstveno preteklost (anamnezo) vaše družine. Če podatkov ne poznate natančno, se o njih pozanimajte v pristojni zdravstveni ustanovi. Ostale rubrike v vprašalniku boste izpolnili skupaj z zdravnikom, zato vprašalnika ne pozabite prinesti s seboj na pregled. Zberite vse izvide, ki se nanašajo na vaše zdravstveno stanje v zadnjem času - vaš zdravnik jih bo morda potreboval. Pripravite si spisek vseh zdravil, ki jih jemljete. Pomembno je, da zdravniku natančno poveste, katera zdravila redno jemljete, saj bo pred kolonoskopijo morda potrebno spremeniti način jemanja zdravil, ki bi lahko vplivala na preiskavo. Zdravil nikoli ne opuščajte sami, ampak se ravnajte izključno po zdravnikovih navodilih.

Prav tako se morate s svojim zdravnikom pred kolonoskopijo posvetovati glede naslednjih zadev:

- če ste sladkorni bolnik,

- če imate ledvično, srčno ali pljučno bolezen,

- če imate zvišan pritisk, hemofilijo, epilepsijo ali katero drugo kronično bolezen.

Pripravite si vprašanja, ki vas v zvezi s kolonoskopijo zanimajo, in se s svojim zdravnikom pogovorite o vseh nejasnostih. Najbolje je, da si vprašanja zapišete na list papirja in ga prinesete s seboj na pregled, da česa ne pozabite vprašati.

• Po obisku osebnega zdravnika

Po obisku osebnega zdravnika čim prej pokličite na našo telefonsko številko 01/620-45-22 in nam sporočite, ali ste zdravstveno sposobni za izvedbo kolonoskopije. Skupaj se bomo dogovorili za kraj in termin preiskave, ki bi vam najbolj ustrezala. Na voljo vam bomo tudi za vsa dodatna vprašanja v zvezi s preiskavo. Obvestilo o potrjenem datumu in uri kolonoskopije v izbrani specialistični ambulanti vam bomo poslali po pošti.

 

Pred kolonoskopijo boste morali temeljito očistiti črevo, da bo zdravnik lahko uspešno opravil preiskavo.

Če boste na kolonoskopijo naročeni v dopoldanskem terminu, si preberite Navodila za čiščenje črevesa- dopoldanski termin preiskave

Če pa boste na kolonoskopijo naročeni v popoldanskem terminu, si preberite Navodila za čiščenje črevesa – popoldanski termin preiskave