Potek kolonoskopije

Ko se odpravljate na kolonoskopijo, s seboj ne pozabite vzeti zdravstvene izkaznice, dokumentacije in navodil, ki vam jih bo dal vaš zdravnik, izpolnjen vprašalnik, namenjen pripravi na kolonoskopijo, in zdravila, ki jih jemljete. Če ste dogovorjeni, da boste prenočili v bolnišnici, vzemite s seboj tudi pižamo in toaletne potrebščine.

Priporočljivo je, da se na preiskavo odpravite s spremstvom, saj v primeru, da med preiskavo dobite pomirjevalo ali protibolečinsko zdravilo, ne boste mogli upravljati motornega vozila. Morda vas bodo po preiskavi do naslednjega dne zadržali na opazovanju, zato boste potrebovali nekoga, ki bo za vas uredil morebitne opravke.

Kolonoskopija traja od 20 do 60 minut. Med preiskavo ležite na boku ali hrbtu. Pri preiskavi zdravnik črevo napihuje z zrakom, da bolje vidi črevesno sluznico in morebitne bolezenske znake. Zaradi zraka v črevesu se lahko pojavijo občutek pretakanja v črevesju, napetost ali krči. Izjemoma se lahko med preiskavo pojavijo tudi bolečine. Če se to zgodi, povejte zdravniku, ki bo ustrezno ukrepal in vam olajšal bolečine.

V  primeru, da bo zdravnik med preiskavo odkril polipe, vam jih bo odstranil (polipektomija), lahko vam bo odvzel drobec tkiva za nadaljnjo preiskavo (biopsija), ustavil krvavitve iz poškodovanih žil in podobno.