Pogosta vprašanja o kolonoskopiji

Zanima me, ali lahko vključitev v Program Svit nadomesti kolonoskopijo?

Vključitev v Program Svit ne more nadomestiti kolonoskopije. V kolikor vam je bila iz zdravstvenih razlogo kolonoskopija svetovana je pomembno, da jo opravite. Program Svit vključuje presejalni test na prikrito krvavitev v blatu.  Presejalni test na prikrito krvavitev v blatu nam je v pomoč, da med asimptomatsko populacijo (ljudmi, ki nimajo nobenih težav ali znakov bolezni) odkrijemo tiste, ki imajo povečano tveganje za raka debelega črevesa in danke.

Kaj je kolonoskopija?

Kolonoskopija je endoskopska preiskava celotnega debelega črevesa s kolonoskopom – upogljivo cevjo, sestavljeno iz številnih optičnih vlaken, po kateri se slika črevesne notranjosti prenaša na zaslon, kar zdravniku omogoča pregled sluznice celotnega debelega črevesa in danke. Kolonoskopijo opravljajo v bolnišnicah in ambulantah, specializiranih za zdravljenje bolezni prebavil (gastroenteroloških ambulantah), in diagnostičnih centrih. Po navadi preiskava ni boleča, čeprav je nekoliko neugodna.

Kolonoskopija velja za najzanesljivejšo diagnostično metodo, s katero prepoznamo predrakave in rakave spremembe na debelem črevesu in danki. Če je izvid kolonoskopije povsem normalen, je po navadi treba naslednjo kolonoskopijo opraviti šele čez  več let, oziroma kot vam to priporoči zdravnik, ki je kolonoskopijo opravil. Pri ljudeh z večjim tveganjem za razvoj raka na debelem črevesu in danki je ta čas krajši, o čemer na podlagi podatkov o vrsti tveganja odloči zdravnik specialist za bolezen prebavil. Ker pa se rak na debelem črevesu in danki vendarle ne razvija pri vseh ljudeh enako, je pomembno, da tudi v tem primeru še naprej pozorno spremljate delovanje svojega črevesa in se ob morebitnih težavah posvetujete s svojim zdravnikom. Če gre za nenadno nastale in hude težave v trebuhu, se je treba z zdravnikom posvetovati takoj.

Več o kolonoskopiji lahko preberete tukaj .

 

Kako poteka kolonoskopija?

Preiskava po navadi traja 20 do 60 minut. Med preiskavo boste ležali na boku, morda tudi na hrbtu. Da bi bolje videli črevesno sluznico in morebitne bolezenske znake, bo zdravnik med preiskavo črevo napihoval z zrakom (ponekod tudi s CO2). Zato se lahko pojavijo občutek napetosti, pretakanja ali krči. Če se med preiskavo pojavijo bolečine povejte zdravniku, ki bo ustrezno ukrepal.

Med preiskavo bo zdravnik morda opravil še nekatere posege: odstranil polipe (polipektomija), odvzel drobec tkiva za nadaljnji pregled (biopsija) in podobno.

Zdravnik vam bo po preiskavi povedal, kako je potekala, ali je odkril bolezenske spremembe, ali je odstranil polipe, opravil biopsijo oziroma še kateri poseg. Če ne bo odkril nobenih pomembnih sprememb v vašem debelem črevesu, vas bo takoj razveselil s to novico. Če pa bo odvzel vzorce tkiva za podrobnejšo preiskavo, boste morali počakati na izvide te preiskave. Biopsija ne pomeni, da je zdravnik odkril raka – pomeni le, da se želi prepričati, za kakšno tkivo gre.

Po takem posegu boste le kratek čas ostali na opazovanju v ustanovi, kjer bodo preiskavo opravili. Le izjemoma vas bodo morda zadržali na opazovanju do naslednjega dne.

Priporočamo vam, da greste na preiskavo s spremstvom. Če boste med preiskavo dobili pomirjevalo ali zdravilo proti bolečinam, 24 ur ne boste smeli voziti motornega vozila. Za to boste potrebovali nekoga, da vas bo odpeljal oziroma spremil domov. Morda vas bodo po preiskavi zadržali do naslednjega dne na opazovanju in boste potrebovali nekoga, da bo za vas uredil manjše opravke.

Ali je kolonoskopija lahko nevarna?

Zapleti med to preiskavo so zelo redki. Pri odstranitvi polipov lahko pride do krvavitve, ki se navadno ustavi, le redko so potrebni drugi posegi. Izjemoma lahko pride do predrtja (perforacije) črevesa, zaradi česar je potrebna operacija. Če po preiskavi zaznate hudo bolečino v trebuhu ali opaznejšo krvavitev iz črevesa (majhne krvavitve minejo same), če se vam zviša temperatura ali dobite mrzlico, se morate nemudoma obrniti po pomoč k zdravniku. Izjemoma se lahko krvavitev pojavi tudi nekaj dni po odstranitvi polipov, zato še nekaj dni pozorno opazujte blato. Tudi zaradi varnosti posega je zelo pomembno, da na preiskavo pridete z zares čistim črevesom.

Ali se moram sam naročiti na kolonoskopijo ali mi to organizira Program Svit?

Če ste prejeli pozitiven izvid na prikrito krvavitev v blatu preko Programa Svit, bo za vas kolonoskopijo organiziral Program Svit.  Zato po obisku osebnega zdravnika sami ali skupaj z medicinsko sestro pokličite klicni center Programa Svit na telefonsko številko 01/ 62 04 521, od ponedeljka do petka med 9. in 14. uro in nam sporočite, ali ste (oziroma niste) zdravstveno sposobni za izvedbo kolonoskopije. Dogovorili se bomo o času in kraju preiskave, ki vam bosta najbolj ustrezala. Lahko pa nam tudi pišete na naslov info@program-svit.si ali po faksu 01/ 62 04 529.

Po pošti vam bomo nato poslali obvestilo o potrjenem datumu in uri kolonoskopije v izbrani specialistični ambulanti, skupaj z navodili za čiščenje črevesa pred kolonoskopijo.

Kje lahko opravim kolonoskopijo preko Programa Svit in ali lahko izvajalca izberem sam?

Kolonoskopijo lahko opravite v bolnišnicah ali ambulantah, specializiranih za zdravljenje bolezni prebavil. Kolonoskopske centre, ki izvajajo kolonoskopije za Program Svit si lahko ogledate tukaj.  Pri naročilu na kolonoskopijo boste svetovalcu v klicnem centru lahko izrazili željo, kje želite opraviti kolonoskopijo.

Kakšne so čakalne dobe za kolonoskopije v Programu Svit?

Čakalna doba je odvisna od posameznega pooblaščenega centra, kjer boste izvajali kolonoskopijo. V Programu Svit si prizadevamo, da kolonoskopijo opravite v roku enega meseca.

Ali potrebujem spremstvo, ko grem na kolonoskopijo?

Priporočamo vam, da greste na preiskavo s spremstvom. Če boste med preiskavo dobili pomirjevalo ali zdravilo proti bolečinam, 24 ur ne boste smeli voziti motornega vozila. Za to boste potrebovali nekoga, da vas bo odpeljal oziroma spremil domov.

Ali je kolonoskopija preko Program Svit brezplačna?

S kolonoskopijo ne boste imeli stroškov. Stroške kolonoskopije v okviru Programa Svit nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pogoj je urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

Ali je kolonoskopija boleča?

Da bi bolje videli črevesno sluznico in morebitne bolezenske znake, bo zdravnik med preiskavo črevo napihoval z zrakom (ponekod tudi s CO2). Zato se lahko pojavijo občutek napetosti, pretakanja ali krči. Če se med preiskavo pojavijo bolečine povejte zdravniku, ki bo ustrezno ukrepal.

Ali lahko pijem tudi kakšno drugo odvajalo namesto tistega, ki ga priporoča Program Svit?

Po posvetu z izbranim osebnim zdravnikom se lahko odločite tudi za katero drugo vrsto odvajalnega sredstva, ki pa ga morate plačati sami.

V času, ko sem naročena na kolonoskopijo imam predvideno menstrualno krvavitev. Ali lahko vseeno grem?

Menstrualna krvavitev ni ovira za izvedbo kolonoskopije. Svetujemo uporabo tampona na katerega opozorite zdravstveno osebje pri kolonoskopiji.

Jemljem zdravila za redčenje krvi. Ali je to ovira za kolonoskopijo?

Zdravila za redčenje krvi načeloma niso ovira za opravljanje kolonoskopije. Natančna navodila jemanja le-teh vam bo dal vaš izbrani osebni zdravnik ali specialist, ki vam jih je predpisal.

Sem sladkorni bolnik, ali kolonoskopija pri meni poteka drugače?

Med pripravo na kolonoskopijo bo potrebno po dogovoru z vašim izbranim osebnim zdravnikom ali diabetologom prilagoditi odmerke zdravil, ki jih jemljete. Natančno se držite navodil vašega izbranega osebnega zdravnika ali diabetologa.

Ali se priprava na kolonoskopijo – pitje odvajala izvaja doma ali v centru kjer bom opravil kolonoskopijo?

Pitje odvajal, ki ga boste dobili v lekarni, boste opravili doma, kjer boste odvajalno sredstvo raztopili v vodi in tekočino popili v skladu z navodili, ki jih boste prejeli od Programa Svit.

Če boste na kolonoskopijo naročeni zjutraj, boste s pitjem odvajala začeli večer prej. V kolikor boste na preiskavo naročeni popoldne, boste s pitjem odvajala začeli zgodaj zjutraj na dan preiskave. Prosimo, da navodila za čiščenje črevesa pred kolonoskopijo natančno upoštevate.

Preko Programa Svit sem bil na kolonoskopiji, odstranili so polipe, kontrolo imam čez 1 leto. Ali bom še povabljen v Program Svit oz. ali mi bo datum kontrolne kolonoskopije ponovno organiziral Program Svit?

Načeloma se morate za kontrolno kolonoskopijo obrniti na vašega izbranega osebnega zdravnika, ki vam bo izdal napotnico, s katero se naročite sami v redni program. V kolikor vam bo kontrolno kolonoskopijo organiziral Program Svit, bo to navedeno na končnem izvidu kolonoskopije.