Po kolonoskopiji

Po kolonoskopiji se bosta z zdravnikom pogovorila o tem, kako je preiskava potekala, če je odkril kakšne bolezenske spremembe, odstranil kakšen polip, opravil biopsijo ali kakšen drug poseg ali pa je v vašem črevesu vse v redu.

Če je zdravnik vzel vzorec tkiva, boste morali na izvide počakati nekaj dni. To, da je zdravnik opravil biopsijo oziroma odvzel vzorec tkiva, še ne pomeni raka - pomeni le, da zdravnik želi preveriti, za kakšno tkivo gre.

Po preiskavi boste še kratek čas ostali na opazovanju, nato pa se lahko odpravite domov. Le izjemoma boste morali na opazovanju v ustanovi ostati čez noč.

Možni zapleti

Zapleti po preiskavi so izredno redki, če pa se slučajno pojavijo, je pomembno, da jih pravočasno prepoznate.

Po preiskavi se lahko pojavi huda bolečina v trebuhu, opaznejša krvavitev iz črevesa (majhne minejo same), povišana telesna temperatura ali mrzlica. Če opazite katerega od omenjenih znakov, se nemudoma obrnite po pomoč k zdravniku. Krvavitev iz črevesa se lahko pojavi tudi nekaj dni po odstranitvi polipov, zato v tem primeru še nekaj dni pozorno opazujte svoje blato. Izjemoma lahko pride do predrtja (perforacije) črevesa, zaradi česar je potrebna operacija.

Morebitno nadaljnje zdravljenje

V primeru, da zdravnik med kolonoskopijo ne bo mogel izvesti celotne preiskave ali odstraniti vseh polipov, iz katerih bi se lahko razvil rak, se bo z vami dogovoril o primernem poteku nadaljnjega zdravljenja.

Če se po kolonoskopiji izkaže, da potrebujete posebno zdravljenje, se boste o tem posvetovali s svojim osebnim zdravnikom in z zdravniki specialisti. Z morebitnimi dodatnimi preiskavami bodo natančno opredelili bolezenske spremembe in skupaj boste poiskali najbolj ustrezno zdravljenje.