Čiščenje črevesa - popoldanki termin

• Čiščenje črevesa

Zdravnik bo lahko uspešno opravil kolonoskopijo le, če bo črevo ob preiskavi dobro očiščeno. Če bodo v črevesu ostanki blata, zdravnik ne bo mogel dobro videti črevesne sluznice in preiskavo bo potrebno ponoviti. Čistost črevesa dosežemo z omejitvijo hrane nekaj dni pred preiskavo in s pitjem posebne tekočine za odvajanje en dan pred preiskavo.

            Čiščenje črevesa z omejitvijo vnosa hrane

En teden pred preiskavo:

-        prilagodite jemanje zdravil, za katera vam je tako naročil vaš osebni zdravnik,

-        ne uživajte polnozrnatega kruha ali drobnopečkatega sadja, ko so grozdje, kivi in paradižnik, saj se lahko peščice začasno ujamejo v stene črevesa in ovirajo preiskavo.

En dan pred preiskavo:

-        ne jejte čvrste hrane,

-        pijete lahko bistre sadne sokove, čisto juho ali čaj,

-        ne zaužijte nobenih mlečnih izdelkov ali alkohola,

-        če se zdravite zaradi sladkorne bolezni, boste v svoji ambulanti dobili posebej pripravljena navodila o načinu čiščenja oziroma prehranjevanja in jemanja zdravil pred preiskavo in po njej.

             Čiščenje črevesa neposredno pred preiskavo

V lekarni boste dobili posebno čistilno sredstvo, namenjeno čiščenju črevesa. Za pripravo tekočine natančno sledite priloženim navodilom. Če boste na kolonoskopijo naročeni zjutraj, boste čiščenje začeli en večer prej, če pa boste na preiskavo naročeni popoldan, boste čiščenje začeli zelo zgodaj zjutraj istega dne. Pomembno je, da natančno upoštevate navodila, ki so priložena čistilnemu sredstvu. Črevo je uspešno očiščeno takrat, ko je tekočina, ki jo izločite, bistra.

Le ob natančnem upoštevanju navodil za čiščenje črevesa bo kolonoskopska preiskava uspešna in varna.

 

Na naslednji povezavi najdete podrobnejša Navodila za čiščenje črevesa - popoldanski termin preiskave.